The girl on the train

Autor: Paula Hawkins
Počet strán: 320
Rok vydania: 2015
Vydavateľstvo: Doubleday

Po dlhej odmlke som opäť späť, opäť za počítačom píšem recenziu na blog, a teším sa :-).
Tentokrát to bude recenzia na thriller, ktorý väčšina z vás určite pozná. Po jeho vydaní obletel svet a stal sa veľmi populárnym. Dnešný článok venujem knihe od Pauly Hawkins - Dievča vo vlaku.





Túto knižku som plánovala prečítať si už dlhšie, a rozhodla som sa pre verziu v angličtine. Hneď na začiatku spoznávame Rachel, rozvedenú alkoholičku, ktorá nevie čo so  životom. O byt sa delí s kamarátkou Cathy, ktorej očividne tiež Rachel často lezie na nervy, no ako správna kamarátka sa to snaží dusiť v sebe. A to ešte nevie, že Rachel vyhodili z práce kvôli častému pitiu - tak častému, že sa aj v práci objavila opitá. Drží to v tajnosti, preto každé ráno cestuje tým istým vlakom, tou istou cestou a sleduje tie isté domy. Každé ráno prechádza okolo domu, v ktorom kedysi žila so svojim manželom, ale aj okolo domu, v ktorom vidí šťastný, zamilovaný pár, ktorý predsa musí viesť dokonalý spôsob života. Dokonca páru vymyslela aj mená, ktorými ich v svojich myšlienkach volala.
Rachel však z vlaku vidí len jednu stranu ich príbehov. Žena predsa po strane milujúceho muža musí byť šťastná, a to šťastie jej aj závidí. Zúfalá Rachel sa stane akoby posadnutá "Jess a Jasonom", ako ich sama nazvala. Nič však nie je tak ako sa na prvý pohľad zdá.

Príbeh neskôr sledujeme z troch rôznych pohľadov - zúfalej alkoholičky Rachel, milujúcej matky Anny a psychicky labilnej "Jess" - Megan. Vidíme teda viacej stránok príbehu - z rôznych uhľov pohľadov.
Najväčší spád sa bohužiaľ koná až v posledných stránkach. V tejto knihe mi chýbalo trošku napätia - v naozajstnom napätí som bola naozaj až na konci knihy, kedy sa to začínalo všetko rozuzlovať - možno až moc prirýchlo. Chýbalo tam nejaké to dlhšie stupňovanie deja, ktoré by čitateľa neustále nútilo čítať - síce sa to v knihe udialo, ale až na úplnom konci. Dovtedy viac spoznávame postavy - a hlavne charaktery, ktoré nakoniec ani nie sú také, ako by sme si mysleli. Charaktery postáv boli dobre spracované, každý niečím zaujímavý a iný.
Koniec knihy je teda dosť prekvapivý, veľa vecí sa úplne obráti, že by sme to nečakali.
Knihu teda hodnotím dobre, je to niečo iné ako bolo na blogu doteraz. Ak si chcete prečítať nejakú oddychovku, so zamotaným príbehom a štipkou napätia, Dievča vo vlaku bude správna voľba.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára