Čitateľ z vlaku o 6:27

Autor : Jean-Paul Didierlaurent
Rok vydania : 2014
Vydavateľstvo : Ikar
Počet strán : 181

Ardlo Buret bol celý život terčom posmechu pre nešťastne zvolené meno. Zákerná prešmyčka totiž umožňuje spraviť z jeho mena hanlivú nadávku. Pre nechcenú pozornosť Ardlo túži už len splynúť s davom a v tridsiatich šiestich rokoch sa mu to konečne darí. Pracuje ako operátor supermoderného stroja na šrotovanie kníh. Každé ráno cestuje do práce vlakom a cestujúcim číta stránky z kníh, ktoré zachránil pred zničením. Nerobí to pre ľudí, predčítavaním vyslobodzuje slová z ukoristených stránok kníh, aby tak zavŕšil ich krutý osud. Nie je jediný, kto slovám prejavuje úctu. Vrátnik z tejto skazonosnej továrne recituje verše klasikov i vlastné a umravňuje nimi nespratníkov. Toaletárka na verejných WC Julie píše texty, ktoré povznášajú i zabávajú, ale zároveň si bez ľútosti podávajú všadeprítomnú hrubosť, hlúposť a ľahostajnosť.



Kniha Čitateľ z vlaku o 6:27 vám ukáže, že aj tie najobyčajnejšie zamestnania nemusia byť vždy nudné. Aj keď je kniha celkom krátka, zasmejete sa, a nechýba jej ani romantika. Stránky sa vám v podstate ani neviete ako pretáčajú, a ani sa nenazdáte a už ste na konci.
Ja som si hlavné postavy veľmi obľúbila. Zo začiatku spoznávate iba Ardla - jeho prácu, ktorú nenávidí (a stroj Zerstor 500 budete nenávidieť spolu s ním), jeho priateľov so zaujímavými životnými príbehmi a jeho najvernejšieho priateľa Rougeta de Lisle (akváriová rybička).
Neskôr budete sprevádzať Ardla pri pátraní za toaletárkou Julie, do ktorej sa zamiloval už len z jej písania, ktoré sa k nemu dostalo náhodne.
Jediné, s čím som nebola spokojná, je určite koniec knihy. Chýba mi tam ešte takých minimálne 10 strán. Keď som knihu dočítala, mala som pocit, že autor to proste neľútostne odsekol.
Okrem toho odseknutého konca nemám knihe čo vytknúť :-). Táto kniha je určite pre tých, ktorí majú radi pohodové čítanie :-). Odporúčam.

Anotácia:
Niektorí ľudia sa narodia hluchí, nemí alebo slepí. Iní svoj prvý detský plač vyrazia vystrojení ohyzdnou škuľavosťou, zajačím pyskom alebo škaredým vínovočerveným fľakom na najviditeľnejšej časti tváre. Stáva sa, že poniektorí prídu na svet s konskou nohou alebo nebodaj s končatinou odumretou skôr, než začali žiť. Ardlo Buret prišiel na svet s bremenom zákernej prešmyčky. Umožnilo ju skríženie prvej časti priezviska s prvou časťou krstného mena: Ardlo Buret - Bulo Retard. Táto nechutná slovná hračka mu zunela v ušiach od prvých krokov a prischla mu na celý život.



0 komentárov:

Zverejnenie komentára